четвер, 7 квітня 2016 р.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ШЕКСПІРА



 Цікава інформація про Вільяма Шекспіра розкриє вам таємниці про життя та творчість всесвітньо відомого драматурга. 
1. Шекспір — є другим цитованим автором після Біблії.
2. Точна дата народження Вільяма Шекспіра не відома до сьогоднішнього дня. Офіційною датою його народження прийнято вважати 23 квітня 1564. У цей же день 1616 року геніальний драматург помер.
 3. Шекспір ніколи не навчався в університеті, але це не завадило йому придбати світову популярність. Свою першу п’єсу Шекспір написав приблизно в 25 років.
 4. Вільям Шекспір володів ідеальною пам’яттю: він чудово знав не тільки англійську історію, але й найважливіші процеси в європейських країнах, мав обізнаність в античній філософії, юриспруденції, розбирався в навігації, тонкощах міжнародної дипломатії, медицині, володів кількома іноземними мовами, серед яких латинь, грецька, французька, італійська та іспанська. Крім того, драматург добре розбирався в політиці, музиці та ботаніці.
5. Вільям був одружений на Енн Хетеуей. Вони одружилися в листопаді 1582, коли йому було 18 років, а їй 26. Протягом сімейного життя у них було троє спільних дітей — дві дочки, Сюзанна і Джудіт, і син Хемнет, який помер в 11-річному віці.
 6. Вільям Шекспір залишив нащадкам 38 п’єс, 4 поеми, 154 сонета, 3 епітафії. Усього його твори перекладені на безліч мов і мали значний вплив на розвиток світової літератури. Шекспір ніколи не публікував свої п’єси. Він хотів щоб усі його п’єси виконувалися безпосередньо на сцені і був проти того, щоб його п’єси поширювалися тиражами і читалися вдома.
 7. На театральному терені Шекспір трудився спочатку як сторож, потім був актором і театральним продюсером, який заробив цілий статок на своїй діяльності, пізніше став лихварем, пивоваром і домовласником.
8. Існує ряд гіпотез, що під ім’ям Шекспіра ховається зовсім інше історичне обличчя. В якості авторів називався оксфордський граф Едуард де Вер, який перестав публікуватися в 1593-му, у той час як Шекспір заявив про себе в 1594-му. Псевдонім «Шекспір» був обраний невипадково. На фамільному гербі де Верів зображений лицар зі списом у руці, а буквальний переклад Shake-speares — «приголомшливий списом». Майже всі п’єси Шекспіра — яскрава пародія на звичаї двору, тому, прикрившись псевдонімом, граф міг творити і далі. Крім того, Едуард де Вер не міг публічно оголосити себе драматургом: у ті часи письменництво не личило для аристократів. Він помер в 1604 році, невідомо, де його могила, дослідники стверджують, що його твори продовжували видаватися сім’єю під псевдонімом до 1616-го (саме в цей рік і помер Шекспір). У 1975 році Британська енциклопедія підтвердила цю гіпотезу, заявивши: «Едуард де Вер є найбільш імовірним претендентом на авторство п’єс Шекспіра».


Немає коментарів:

Дописати коментар

Архів блогу